OPA Basisopleidingen

Over ons

Laat ik mij eerst even voorstellen: ik ben Joyce Beumer,  directeur  en docent bij OPA BASISopleidingen. Zelf heb ik een propedeuse in de wiskunde en informatica (Radboud Universiteit Nijmegen) en ben afgestudeerd in de Cognitiewetenschsp aan dezelfde universiteit. Cognitiewetenschap  betekent de  leer van de kennis. Ik  volgde lessen in  onder andere taalverwerving en verwerking, leren en geheugen, en lessen in het ontstaan en ontwikkelen  van groepsprocessen (groepsdynamica). Verder heb ik onder andere twee BKO (basis kwalificatie voor het onderwijs)  diploma’s en ben ik gepromoveerd op afstandsonderwijs en afstandssupport. Lees mijn volledige C.V. hier. 

Achtergrond

Bij mijn opleiding ga ik uit van de Feuersteinmethode. De Feuersteinmethode gaat uit van een leven lang leren. Waarom is dat volgens mij interessant?

Als cognitief ergonoom kijk ik naar de manier waarop leren in zijn werk gaat, en hoe het geheugen functioneert (mental scripting). Volgens mij treed er op dit moment een verandering op hoe wij informatie in onze hersenen opslaan. Willen wij dus niet vergeetachtig worden, dan zullen we moeten blijven leren om ons aan te passen aan de veranderende werking van ons geheugen.

Verder moeten ook de effecten van de Coronapandemie niet worden onderschat. Kinderen en jong volwassenen hebben een achterstand in het leren opgelopen, die ze weg moeten werken.

De onderwijstuin

De onderwijstuin  bevat   ergonomische  bouwstenen, zoals mijn titel  ‘cognitief ergonoom’ al aangeeft: de leer van de ergonomie, een afstudeerrichting   bij  de opleiding Cognitiewetenschap . Zo zijn de tafels en de stoelen op lichaamslengte in te stellen en kunnen tafelbladen kantelen voor een betere houding van rug en schouders.  Een ander type ergonomische bouwsteen zijn de fysieke leermiddelen, zoals leerspelletjes, rekenblokjes en een zandtafel  met lettervormen , waarbij letters en cijfers  goed in de vingers  genomen kunnen worden en voor een beter mentaal  beeld zorgen.

Het leerprincipe

Het leerprincipe is mijns inziens ‘de Feuerstein-methode- een leven lang leren’, waarbij iedere levensfase andere types leren, en daarmee ook lessen centraal staan. Kern bij mij is de basisschool voor jong en oud: als we de basis voor rekenen, taal, geschiedenis, aardrijkskunde, kunst, cultuur en verkeer weten, dan is ons geheugen op orde. 

Over een tijdje wil ik deze zo inrichten ook op afstand communiceren, en dus lesgeven op afstand. Al dan niet met meerdere leerlingen met elkaar. Dat leerlingen onderling kunnen communiceren (bijvoorbeeld ‘adoptie’ opa’s en oma’s met kleinkinderen). Opa’s en oma’s genieten van kleinkinderen, en leren zelf ook wat lesgeven. Met het doel kennis beter vast te houden cq. te verwerven en te verspreiden.

Inrichting van de leer- onderzoeks- en onderwijsruimte

Voor het inrichten van de ruimte als ergonoom heb ik een paar voorbeelden:

Inrichting Ergonomisch verstelbare tafels

Voor de inrichting gebruikten we duurzame tafels, die goed te verstellen zijn voor leerlingen met verschillende lengtes. De tafels zijn verstelbaar, zodat je niet voorover hoeft te zitten en je een goede houding hebt.

Inrichting Dodo’s: een handvat om te leren

Een handvat om te leren. Tussen door in een hoekje met een boekje. Even  iets anders doen, even ontspannen tussendoor komt de leerprestaties in de onderwijstuin ten goede voor iedere leerling.